Ontspannen doet leven

Iedereen heeft inmiddels wel eens van de sauna en haar voordelen gehoord. Nu bijna alle thermen badkledingdagen hebben ingevoerd blijft het aantal saunabezoekers in Nederland groeien. Maar waarom zou je als je een prima weerstand hebt naar de sauna gaan? Waar is een bezoek aan de sauna precies goed voor en waarom blijft de sauna steeds populairder worden? Om een duidelijk beeld te krijgen van de minder besproken redenen om naar de sauna te gaan, hebben wij drie ervaringsdeskundigen gesproken. Met hun tips en ervaringen krijgen we een inkijkje in wat, waarom en wanneer.

Burn-out klachten

Marco 31 jaar, medewerker buitendienst
”Toen ik mij ’s ochtends voor de derde keer op rij had verslapen en bijna een ongeluk veroorzaakte doordat ik te emotioneel in de auto stapte, besefte ik dat ik opgebrand was. Na mijn studie besloot ik meer uit mijzelf te willen halen, ik had ook het gevoel dat dat van mij verwacht werd. Tot mijn 28ste verwachtte ik van mijn lichaam dat ik met minimale slaap en ontspanning alles voor elkaar gebokst moest krijgen. Het viel mij rauw op mijn dak dat ik zo ver over mijn eigen grenzen was gegaan zonder goed voor mijzelf te zorgen. Danzij mijn vriendin ben ik in aanraking gekomen met de sauna, dit heeft zoveel voor mij veranderd. Ik heb een manier gevonden om opnieuw op te laden, ik ben haar eeuwig dankbaar!”

Burn-out klachten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Toch lijkt het soms alsof de ene na de andere collega’s uit valt doordat ze in een burn-out terecht komen. Te veel hooi op je vork nemen, perfectionisme en geen nee kunnen zeggen zijn vaak factoren die bijdragen aan het gevoel niet meer te kunnen doen wat er moet gebeuren. Ieder mens bereikt uiteindelijk op zijn of haar eigen moment het breekpunt, wees dit voor. Onderzoek wijst uit dat een regelmatig saunabezoek kan bijdragen aan zowel het voorkomen als het herstel van een burn-out. Een momentje waarbij je gedwongen je telefoon weglegt en echt even stilstaat bij jezelf. Wanneer je de tijd neemt om je lichaam en geest intensief tot rust te laten komen en op te laden ben je jezelf uiteindelijk dankbaar. Voor jezelf zorgen betekent niet dat je lui bent.

Fibromyalgie

Monique 55 jaar, schoonheidsspecialist.
”Met heel veel plezier oefen ik mijn vak uit, ik hou van beauty en alles wat daarmee te maken heeft. Door mijn aandoening ”Fibro” zie ik toch vaak op tegen mijn werkdag, mijn lichaam is snel moe en ik krijg in de middag last van mijn rug. Ik had inmiddels iedereen gezien. De chiropractor, fysiotherapeut en was zelfs een bekende bij de pijnpoli, zonder resultaat. Ik heb op aanraden van mijn collega een sauna bezoek ingepland. Ik heb dit nu pas één keer gedaan maar voel mij echt energieker. Mijn spieren voelen ook soepeler. Ik wil proberen minstens een keer per maand naar de sauna te gaan en misschien af en toe een massage erbij te nemen”

Een vervelende en veelgehoorde aandoening is een vorm van reuma, Fibromyalgie. Fibromyalgie, wat ”weke delen reuma” betekent, kenmerkt zich hoofdzakelijk met vermoeidheid en fysieke pijn. Er wordt vaak gesproken over minder ongemak in de zomer, wanneer de temperatuur hoger is en de luchtvochtigheid lager. Ook lijkt stress en belangrijke trigger voor klachten bij Fibromyalgie. Een bezoek aan de sauna verlaagt stress, je komt tot rust en neemt tijd voor jezelf. Ook heeft de warmte een enorm gunstige werking op zowel de gewrichten als de spieren. Een massage maakt de wellnessdag helemaal af.

Comfortzone

Laura 27 jaar, werkt als assistent manager
”Nooit gedacht de sauna te bezoeken, laat staan naakt! Maar wat een ervaring en een bijzonder gevoel wanneer je alles loslaat. Het was ontzettend wennen zonder iets van kleding en ik merkte dat ik zelfs mijn telefoon miste om me achter te verschuilen. Je hebt de eerste keer heel erg het gevoel dat iedereen naar je kijkt, dat werd bij mij eigenlijk pas tijdens mijn tweede saunabezoek minder. Toch vond ik het belangrijk dit te doen, ik wilde denk ik vooral leren dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik mij niet hoef te verstoppen of schamen!

Ben je bezig met je grenzen verleggen en vind je het idee van naakt in de sauna niet erg aanlokkelijk? Hoe leuk is het dan dit toch gewoon een keer te doen! Daag jezelf uit en stap uit die comfortzone. Doe het alleen, met een vriendin of als je echt grenzen wilt verleggen; met je date. Check eerst wel even vrijblijvend of je date dit ook ziet zitten voodat je het beeld van een fanatieke nudist schept (wat ook prima is natuurlijk).

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.