Vaak krijgen wij de vraag; Uit welk land komt de sauna? Ja, dat vroegen wij ons ook nou eigenlijk af. Genoeg reden om een klein onderzoekje te doen :-)!

De geschiedenis van de Sauna

Iedereen heeft ongetwijfeld wel eens van de sauna gehoord. De sauna is een heerlijke plek om tot ontspanning te komen en vrijwel elk welness-center is wel van een sauna voorzien. Bovendien is een sauna ook vaak te vinden in een zwembad en veel mensen hebben zelfs een sauna in huis. Iedereen is dus bekend met de sauna, maar wat veel mensen niet weten is de geschiedenis van de sauna. Uit welk land komt de sauna? In dit artikel lees je er meer over.

Uit welk land komt de sauna?

De sauna kent zijn oorsprong uit het Fins, maar in oudere culturen kwam de sauna al voor. Het verwarmen van locaties wordt al duizenden jaren gedaan, maar dit werd toen nog niet specifiek de sauna genoemd. De oorsprong van de sauna bevindt zich in Finland. Vroeger was het wonen in Finland een stuk primitiever dan tegenwoordig. Men leefde toen vaak in hutten die ook deels onder de grond werden gebouwd. Dit werd gedaan om de hutten van meer warmte te voorzien. Finland kent immers een zeer koud klimaat en het was dan ook van groot belang dat deze hutten warm werden gehouden. De technologie was toen natuurlijk nog niet zo ver. Er was nog geen centrale verwarming en daardoor moesten de Finse bewoners met andere ideeën komen om hun woning te verwarmen. De Finse bewoners hadden het plan opgevat om stenen eerst in het vuur te gooien en vervolgens in de hut neer te leggen. Door deze verwarmde stenen was temperatuur evenredig verdeeld in de gehele woning.

Water over de stenen

Door water over de hete stenen te gooien, kwam er damp vrij en op die manier werd de woning zeer snel verwarmd. Zoals je misschien wel weet, is dit dezelfde constructie die wordt gehanteerd met de hedendaagse sauna. De origine van de sauna was dus bedoeld om woningen te warmen en niet voor recreatieve activiteiten zoals tegenwoordig het geval is.

Positieve effecten van de sauna

Een sauna heeft bewezen positieve effecten op het lichaam. Een van de voordelen van de sauna is dat de bloeddruk er door gaat dalen. Dit komt omdat men bij een saunabezoek heel veel vocht kwijtraakt. Wanneer vocht uit het bloed komt, daalt de bloedruk. Een hoge bloedruk is een veelvoorkomend probleem tegenwoordig. Dit komt vanwege de ongezonde levensstijl van de gemiddelde bewoner van deze aarde. Door regelmatig in een sauna te gaan kan de bloedruk dus op een natuurlijke wijze worden verlaagd.

Een ander positief effect is dat het de spieren ontspant. Mensen die vaak last hebben van blessures ondervinden daar veel voordelen aan. Door het ontspannen van de spieren zijn deze een stuk minder vatbaar voor blessures. Dus het kan preventief werken, maar ook wanneer je alreeds een blessure hebt opgelopen, kan een saunabezoek je goed doen. Ook zorgt een saunabezoek voor een betere doorbloeding van de huid. Het reinigt je huid en dit zorgt ervoor dat je huis er een stuk gezonder uit gaat zien.

Toe aan een heerlijke dag ontspanning en je zelf volledig in de watten te leggen? Bekijk onze Sauna Aanbiedingen hier.

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.